Lifestyle

De ce unii la 60 de ani sunt tineri, iar alții la 23 sunt „bătrâni”

Ce le permite unor oameni la 60 de ani, să rămână tineri, iar altora la 23 să fie “bătrâni”?

Nu este nimic mai simplu de a determina vârsta cronologică, decât să deschizi pașaportul și să vezi data nașterii. Cu toate acestea, vârsta din “pașaport” și cea biologică la majoritatea oamenilor nu coincid. Nemaivorbind de vârstă psihologică – care, deasemenea nu coincide cu cele două.
Vârstă psihologică – este percepția de sine, a conștiinței, a comportamentului, a stării interioare. Împreună, toate acestea afectează în mare măsură, vârsta biologică. Cu alte cuvinte, modul în care ne percepem și ne simțim, determină sănătatea, activitățile și aspectul nostru.

MARKERII VÂRSTEI PSIHOLOGICE:

1. Relația cu timpul

Primul semn al îmbătrânirii psihologice – senzația că cele mai importante, interesante, tulburătoare evenimente din viaţa voastră au avut loc în trecut. Că în viitor nu se va mai întâmpla nimic şi nu va mai trebui să începeți ceva. Un om bătrân psihologic trăiește cu amintirile, cel tânăr – cu planurile de viitor. În Occident la 50 sau chiar 60 de ani poți începe o facultate, o afacere, poţi merge la dansuri, poţi planifica călătorii uimitoare şi poţi duce o viaţă sexual activă. Desigur, pentru a face toate aceste lucruri trebuie să fii sănătos, energic, atrăgător, adică să-ţi menții tinerețea biologică. Şi atunci, dacă există o astfel de necesitate, creierul îi spune corpului – să rămână în formă.
Pesimismul, lipsa de speranță, lipsa de planificare, răscolirea amintirilor – aceștia sunt  marker-ii îmbătrânirii psihologice și catalizatorii ei.

Prin urmare, o rețetă efectivă pentru a prelungi tinerețea – să faceți planuri, să trăiți cu viitorul, să depuneți efort pentru a vă dezvolta.  Să fiţi optimiști în ceea ce privește viitorul, adică să credeți că multe lucruri bune şi importante în viaţă sunt încă înainte – este un lucru extrem de important, pentru a rămâne tânăr.

2. Raportul către limitele tale.

O persoană tânără psihologic crede în puterile şi posibilitățile sale. Ea înțelege că toate lucrurile frumoase şi importante care pot fi realizate în viaţă- sunt sfera influentelor lui, gradul cărora depinde doar de dorințele subiectului şi alegerea metodelor de acțiune. Bătrânețea psihologică din contra, este legată de sentimentul de limitare şi mila pentru sine însuși: “Eu deja nu voi putea înota la 100 metri sau sări cu parașuta – puterile nu mai sunt aceleași”.  Nu trebuie să vă prefaceți că aveți 20, când în realitate aveți 50 de ani, nu trebuie să suprasolicitați organismul fizic. Excesul – este stres, iar stresul – principalul factor al îmbătrânirii. Da, cu timpul într-adevăr avem mai multe limite fizice, dar acestea sunt legate de vârsta noastră biologică. Recunoscând acest lucru, omul tânăr psihologic se gândește astfel: “Da, nu pot face ceia ce făceam la 20 ani, însă acum am mai multe oportunități, abilitați şi aptitudini”.

Stabiliți-vă sarcini creative, “scuturați-vă” neuronii, învățați limbi străine, călătoriți, faceți sport: este demonstrat faptul că odată cu înaintarea în vârstă, creşte eficienţa creativă şi în unele domenii poți fi chiar mai bun decât la 20 de ani.

3. Gradul de dezvoltare a competențelor emoționale

Încă un marcher al tinereții, legat de dezvoltarea creierului şi capacității rapide de a se adapta situațiilor de stres – este competenta emoțională. Adică capacitatea de a ne controla emoțiile , de a crea legături emoționale cu alții, de a vedea partea bună în tot ce ne înconjoară şi a nu pierde simțul umorului.

Cu alte cuvinte, competenţa emoțională – este capacitatea de a ne pune în locul altor persoane, de a fi recunoscători, de a trece cu calm prin diferite situații ale vieţii. Știința modernă nu o singură dată a demonstrat faptul că oamenii recunoscători şi fericiți trăiesc mai mult timp şi arată mult mai bine. Aceasta este legat de un şir de procese hormonale şi neurochimice, care determină mobilitatea specifică a mușchilor feței și a structurii pielii: oamenii fericiți au alte expresii faciale,  în alt mod li se formează cutele faciale,  au mai puține riduri.

Cu alte cuvinte, planificați şi deschideți noi pagini în viaţa voastră, credeți în voi, utilizați din plin resursele pe care le aveți, învățați să vă controlaţi emoțiile, mulțumiți-vă  cu aveți şi bucurați-vă de viaţă. Aceste reguli sunt întotdeauna actuale şi garantat prelungesc tinerețea psihologică, respectiv şi cea biologică şi oferă plinătate vieții.

ecolady.eu

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
en_GBEnglish (UK)
ro_RORomână en_GBEnglish (UK)