Uncategorized

Festivalul cavaleresc al vinului românesc la Alba Iulia și la Cetatea de Baltă, 1-3 octombrie 2021- IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI

Ordinul European al Cavalerilor Vinului (OEVE) organizează, în parteneriat cu Grupul Jidvei, cea de-a doua ediție a Festivalului Cavaleresc al Vinului Românesc. Evenimentul, al cărui principal obiectiv este promovarea celor mai reprezentativi producători de vinuri din România, va avea participare internațională și se va desfășura în perioada 1-3 octombrie 2021, atât în Cetatea Alba Carolina, cât și la Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă.

Programul festivalului va include prezentarea podgoriei şi a vinurilor produse de Grupul Jidvei, sesiune academică, program artistic, procesiune cu ritual cavaleresc, dineu festiv si expoziţie cu vânzare de produse gastronomice şi vinuri românesti. Festivalul Cavaleresc al Vinului Românesc se circumscrie seriei de manifestări dedicate Zilei naționale a gastronomiei și a vinului din România, anunță organizatorii.

 Reamintim că la originea Legii care consfințește prima duminică din luna octombrie drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România a stat Manifestul adoptat la primul Congres național de gastronomie, inițiat de jurnaliștii Cosmin Dragomir (GastroArt.ro), Cezar Ioan (Vinul.ro) și Chef Nico Lontras.

IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI este deviza Ordinului cavaleresc, iar acțiunea e de natură să marcheze vinul românesc inclusiv pe agenda pasionaților la nivel european.

Vinul este parte integrantă a identității europene, iar obiectivul Ordo Equestris Vini Europae este de a menține acest patrimoniu cultural comun în toată diversitatea lui și de a păstra această moștenire culturală pentru generațiile viitoare. Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului este o organizație culturală care și-a propus să promoveze valorile culturale locale în general, și vinul – privit ca un bun cultural, parte a identității noastre naționale – în special.

În acest sens, organizăm diverse activități precum prezentări și degustări de vinuri, vizite la podgoriile și cramele viticultorilor, participări la festivaluri ale vinului și alte evenimente oeno-gastronomice, din dorința de a învăța cât mai multe lucruri despre vin, despre asocierea lui cu gastronomia, despre calitățile curative ale acestui complex aliment, despre istoria viticulturii și vinificației care se identifică cu istoria omenirii. Pentru perfecționarea noastră în materie de vin, apelăm la viticultori, oenologi, degustători, somelieri și alți specialiști ale căror competențe profesionale sunt unanim recunoscute.

Acțiunile noastre sunt caracterizate prin voluntariat, iar răsplata eforturilor noastre este sentimentul datoriei împlinite, respectiv transmiterea către generațiile viitoare a spiritului de conservare și perpetuare a tradițiilor vini-viticole multimilenare.

În cadrul organizației legăm noi prietenii și încercăm împreună să ne îmbogățim spiritual viața, călăuzindu-ne după principiul de bază al cavaleriei care spune că:

„Abia dupa ce ai invins invidia și începi să te implici pentru alții, devii cu adevarăt un om nobil”.

Dacă preocupările noastre prezintă interes pentru dumneavoastră – fie că vă desfășurați activitatea în sectorul vini-viticol, turism, restaurație sau sunteți pur și simplu entuziaști ai vinului – vă așteptăm să vă alăturați organizației noastre.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
en_GBEnglish (UK)
ro_RORomână en_GBEnglish (UK)