Educaţie

La Călărași sculpturi în metal evaluate la 1.000.000 de dolari pradă nepăsării și ignoranței

așa l-am cunoscut pe Dan Siliviu Boerescu

La ora aceasta nu stiu ce se va intampla in locul acela unde „Calarasii privesc spre Europa”, dar stiu ca o speranta mare, a unei serii plina de individualitati distincte si valoroase ale sculpturii romanesti, sufera undeva tacut s-au poate chiar s-a spulberat.

 Simpozionul „construit” de Stefan Draghici, cu sprijinul oficialitatilor locale si a combinatului Siderca S.A., purta numele lui „Ion Vlad”, asa cum a purtat si premiul anual acordat pentru sculptura realizata la Calarasi.

Gandul de a creea aceasta oaza de arta i-a venit poetului dintr-o constatare simpla: „sub soarele dogorator al campiei, sub grotestile/inutilizabile brate ale macaralelor, zace, aparent inofensiva „tichia de margaritar” a siderurgiei romanesti (…)

 O „brazda ingusta si adanca” ar putea astupa „splendoarea”. Artistii plastici ar putea sa-i dea sens”. Si atfel, cu o echipa de specialisti – criticii Pavel Susara, Gheorghe Vida, Constantin Prut si altii – s-au pus bazele primei tabere, in 1997. Au fost bani putini, dar mult entuziasm si dorinta de a face ceva frumos. Au venit artistii si, cot la cot cu inginerii combinatului, s-au pus pe munca.

Au participat Vlad Ciobanu, Gheorghe Zarnescu, Titi Ceara (realizatorul conceptiei grafice a superbului catalog), Laurentiu Mogosanu, Vasile Ivan, Sava Stoianov, Ionel Cojocariu, Dionisie Popa, Dumitru Radu, Lucian Taran. Toti au avut posibilitatea de a-si proiecta lucrarile in functie de locurile pe care si le-au ales, impodobind orasul. Valoarea a ceea ce s-a intamplat la Calarasi a fost confirmata cu Premiul pentru Ambient, acordat de Uniunea Artistilor Plastici.

Lucrarile au fost evaluate la aproximativ 1.000.000 de dolari, nemaivorbind de valoarea estetica si morala a acestora pentru comunitate. In 1998 Premiul National pentru Sculptura „Ion Vlad” a fost acordat lui Bata Marianov. „Toti cei mentionati si multi altii care ne-au ajutat, au facut-o pentru a umaniza un oras brutal alterat de urbanistica „iepocii” de pana la 1989, de industrializare fortata si pentru a introduce Calarasii in circuitul centrelor culturale. Ne incrancenam sa credem ca vom putea ridica, tot aici, primul centru de arta contemporana din Romania, care sa aduca Europa la noi.

Dan Silviu Boerescu: Din acest triumf al Artei asupra prejudecatilor de tot felul se nutresc atatea sperante. Cea mai importanta este ca spiritul care a insuflat plasmuire va rezista in timp, el neputând fi corodat de rugina ipocriziei și a lipsei de recunostință”.

Dan Silviu Boerescu

Nelu Bălașa

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
en_GBEnglish (UK)
ro_RORomână en_GBEnglish (UK)