Business/Economie

Municipiul Călărași în liga orașelor Smart-City – Daniel Drăgulin a semnat contracte de 15 milioane de euro

Daniel Drăgulin a  semnat contracte  de 15 milioane de euro pentru proiecte care fac parte din planificarea strategică de tip Smart-City a municipiului Călărași

Spații moderne multifuncționale în zona centrală și soluții moderne de mobilitate urbană

Orașul viitorului este un oraș „smart”. Proiectele de success sunt realizate de OAMENI pentru OAMENI, bineinteles ingloband tehnologie de ultima generatie si echipamente performante, eficiente energetic pentru a putea atinge tintele de performanta si calitate in vederea dezvoltarii unei comunitati pe principii durabile.

Dezvoltarea accelerate a tehnologiei permite realizarea unor solutii de neimaginat în urmă cu 20-30 de ani, rețele complexe de senzori care se auto-configurează și transmit date în timp real, algoritmi de inteligență artificială, realitate virtuala, toate acestea nu mai reprezintă un deziderat, ci o realitate careia orasele viitorului trebuie sa-i faca fata.

Municipiul Calarasi este deja inscris pe traiectoria dezvoltarii inteligente si durabile, are definite obiective clare in documentele de planificare strategica pentru a ține pasul cu evoluția tehnologica rapidă si cu cerințele populației pentru implementarea unor solutii de tip “Smart City”.

REGENERARE SI MOBILITATE URBANA PENTRU CRESTEREA CALITATII VIETII

Infrastructura da masura dezvoltarii unui oras. Nicio schimbare majora in domeniul infrastructurii nu va fi posibila fara sprijinul cetatenilor si al unei utilizari inteligente a acestei infrastructuri. Investitiile in regenerare si mobilitate urbana impulsioneaza cresterea economica, creeaza bunastare, locuri de munca si favorizeaza crearea unui mediu placut si sigur unde sa iti fac placere sa traiesti.

Regenerarea urbana prin dezvoltarea de spatii pietonale faciliteaza mobilitatea persoanelor si implicit are impact asupra calitatii vietii in general. In acest context, Municipiul Calarasi are o abrodare integrata asupra dezvoltarii infrastructurii, planificata astfel incat sa se maximizeze impactul pozitiv asupra cresterii economice si asupra parametrilor de mediu.

PROIECTELE FAC PARTE DIN PLANIFICAREA STRATEGICA DE TIP SMART CITY A MUNICIPIULUI CALARASI, IN ACEST CONTEXT OBTINANDU-SE FINANTARI NERAMBURSABILE DE LA UNIUNEA EUROPEANA IN VALOARE DE  15 MILIOANE EURO.

Obiectivele investitiilor constituie un pas important in directia regenerarii si mobilitatii urbane durabile, oferind prin solutiile moderne de tip share-space si mobilitate orientata catre transportul ecologic, infrastructura necesara derularii tranzitului intre centrele de interes din cadrul zonei centrale, precum si a legaturii intre liniile de circulatie ale transportului urban. Acest tip de “solutii smart” ofera beneficii pentru sanatate, accesibilitate fiind total nepoluante, motiv pentru care contribuie la reducerea emisiilor de carbon in Municipiul Calarasi.

Obiectivele investitiilor constituie un pas important in directia regenerarii si mobilitatii urbane durabile, oferind prin solutiile moderne de tip share-space si mobilitate orientata catre transportul ecologic, infrastructura necesara derularii tranzitului intre centrele de interes din cadrul zonei centrale, precum si a legaturii intre liniile de circulatie ale transportului urban. Acest tip de “solutii smart” ofera beneficii pentru sanatate, accesibilitate fiind total nepoluante, motiv pentru care contribuie la reducerea emisiilor de carbon in Municipiul Calarasi.

Segmentul strazii Sloboziei, de la intersectia cu strada Bucuresti pana la intersectia cu strada 1 Decembrie 1918, devine un spatiu de tip share-space, concept de mobilitate in care cetateanul/pietonul are prioritate. Aceasta abordare vine in intampinarea crearii unui spatiu multifunctional dedicat cetatenilor in vederea desfasurarii de activitati si evenimente socio-culturale, adiacent Casei de Cultura si aflat in directa legatura cu esplanada pietonala a strazii 1 Decembrie 1918 care se deschide catre aceasta zona si cladirea Prefect

Strada 1 Decembrie 1918, va devenii un pol important de atractie, atat datorita pozitiei, cat si a punctelor de interes din cadrul sau si din imediata apropiere, este un element de importanta strategica al infrastructurii urbane a Municipiului Calarasi, ce va fi dedicat in exclusivitate pietonilor si biciclistilor, facilitand atat activitatile de recreere, comert si interactiunile socio-culturale, dar si tranzitul acestora prin metode de mobilitate urbana sanatoase, accesibile si nepoluante. Spatiul va beneficia de iluminat inteligent cu telemanagement, sisteme wifi internet, sisteme de control al accesului in zona pietonala prin citirea numerelor de inmatriculare, sisteme de irigatii cu senzori de umiditate precum si un sistem dedicate de mobilitate alternativa.

Pentru imbunatatirea calitatii microclimatului si cresterea atractivitatii ca motivatie a mobilitatii alternative se introduce Apa ca element vital, curator, participativ, intr-o serie de configuratii: bazine, prelingeri de apa, jocuri de apa, apa pulverizata, atat pe locul unor bazine existente pastrand memoria locului, cat si inserandu-l in locatii noi.

O alta zona de importanta strategica este alcătuită din străzile Prelungirea București (tronson delimitat de intersecțiile cu varianta Nord a Municipiului Călărași și strada Cuza Vodă) și respectiv strada București (tronson cuprins între intersecția cu strada Cuza Vodă și până la limita administrativă a municipiului Călărași) și își are punctul de plecare de la intersecția cu varianta Nord a Municipiului Călărași, traversând orasul de la Nord-Vest până la ieșire în partea de Sud-Est.

In acest context se propune reabilitarea infrastructurii rutiere cu delimitarea fizică a benzilor de transport public, reabilitarea trotuarelor, creerea de piste pentru bicicliști, amenajarea spațiilor verzi, dotarea cu mobilier urban (stații de autobuz inteligente), pregătirea infrastructurii de comunicații pentru sistemele inteligente de transport a căror implementare este avută în vedere si prin alte proiecte complementare respectiv: managementul adaptive al traficului rutier si prioritizarea mijloacelor de transport, sisteme de informare a călătorilor, sisteme de supraveghere video, solutii integrate de bike-sharing, e-ticketing, achizitie de autobuze cu propulsie hibrida, etc..

Comunitatile din Romania ca si Municipiul Calarasi se inscriu in traiectoria implementarii de proiecte Smart City si impartasesc viziunea noastra este de a creea si dezvolta  Orase Pentru Oameni

Adevaratele provocari sunt aici si acum si trebuie sa le facem fata, viziunea noastra ca furnizor de solutii este sa “stimulam potentialul creator, invovatia si excelenta” unor municipalitati si orase care pot accesa fonduri europene pentru a polariza dezvoltarea pe termen lung in regiunile dincare faca parte. Toate proiectele noastre sunt dezvoltate cu o larga consultare publica realizata impreuna cu reprezentantii municipalitatii dar si implicarea directa a unor organizatii neguvernamentale precum si cu implicarea directa a ccetatenilor.

Specializarea inteligenta cheia cresterii calitatii

Radu Dragomir

Expert Solutii Smart City

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână