Lifestyle

Cea mai importantă variabilă rămâne VINUL! – Alira

Am compilat un mic ghid al “gradelor de gătire” pentru “carnea roșie” și asocierea vinurilor potrivite. Am folosit analogia “până la 5”, acest mod fiind ușor de memorat :)și regula cea mai simpla de “pairing”, regula culorii!

Deja este cunoscut testul (palpabil) cu verificarea texturii cărnii (înainte de a fi tăiată). Dar pe lângă timpul de gătire mai sunt și alte variabile: grosimea bucății de carne (și tipul acesteia) trebuie să fie de aprox. 2,5 cm, temperatura de gătire exterioara trebuie să fie de min. 150-200˚C pentru a permite apariția reacției Maillard (caramelizare), modul de gătire (umed, uscat sau bazat pe grăsimi) influențează și el rezultatul final. Cei care dețin un termometru special (măsoară interiorul cărnii în timpul gătirii) sunt deja experți! Nu uitați că înainte de taiere, bucata de carne trebuie să se “odihnească” (învelită în folie de aluminiu), un timp total aproape egal cu cel de gătire!

Dar cea mai importantă variabilă rămâne VINUL!

Pentru asocierea vinurilor, cel mai important este stilul/tipul acestuia. Raportul taninuri/proteine (crude/negatite) este definitoriu pentru o asociere reușită.

 Apoi putem lua în considerare soiul de struguri folosit, modul de vinificare și nivelul de evoluție (învechire), factori ce modifica profilul senzorial al vinului.

Evident că sosul și garnitura sunt și ele importante, dar pentru moment, să ne gândim doar la carne.

Deci, ce vin asociem la fiecare din cele 5 variante? O să fac eu deschiderea și recomand următoarele:

 1. Vin roșu sec, maturat în lemn, cu taninuri aspre și corp puternic (stil Cab. Sauv. – Syrah/Shiraz)

2. Vin roșu sec, maturat în lemn, cu taninuri delicate și corp mediu (stil Pinot Noir – Merlot)

3. Rose sec, culoare intensa și taninuri prezente (stil Cab. Sauv. – Syrah/Shiraz)

 4. Rose sec, culoare lejera și taninuri aproape inexistente (stil Provece) sau “Orange Wine” sec, cu corp puternic

 5. Alb sec, maturat în lemn, cu corp puternic (stil Chardonnay – Riesling)

Nelu Bălașa

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână