Educaţie

„Ce putem face pentru a proteja mediul înconjurător? ”Noi ne-am unit eforturile azi pentru a da un răspuns la această întrebare

admin

adminJuly 4, 2020 at 11:22 am1 View0

Sâmbătă,4 iulie 2020  avut loc   în zona Jirlău o acțiune de igienizare inițiată de Vasilica Puran Președintele Asociatiei pentru Dezvoltare Durabilă Dunărea de Jos din Călărași. Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Viorel Ivanciu viceprimar al municipiului Călărași.

 Vasilica Puran prof.Directorul Liceului Ștefan Bănulescu-inițiatoarea acțiunii: In ultima perioadă, în contextul pandemiei de COV-19, am încercat să descopăr o zonă naturală, nealterată  de intervenția omului, pentru a petrece câteva ore, într-un cadru natural, cu copiii sau prietenii. In urmă cu o săptămână , într-o discuție cu prieteni apropiați (Doinița si Marian Cășaru) am aflat că zona despre care eu vorbeam cu mare drag ( datorită speciilor de păsări pe care le –am identificat aici (stîrc de noapte, stărc cenusiu, cioc-întors, lopătar, egreta albă,barza albă, barza neagră, rata cu  cap  castaniu, chire, chirighite , pescărusi, diferite specii de limicole)este deja acoperită de deșeuri din constructii, Pet-uri, plastic, sticlă spartă si alte deșeuri menajere.  Am luat legătura cu autoritățile locale , care ne-au sprijinit cu oameni, mașini pentru încărcat deșeurile  si astfel am reușit  să demarăm astăzi o activitate de igienizare, în zona Jirlău. Mulțumesc voluntarilor Asociatiei pentru Dezvoltare Durabilă Dunărea de Jos, Grupului de Initiativă Călărași, cu apele curate,  Liceului Pedagogic Stefan Bănulescu, Călărași, părinților si copiilor , profesorilor si tinerilor care au ales să petreacă câteva ore împreună pentru a igieniza zona Jirlău, zonă naturală, parte a Ariei umede protejate Iezer- Călărași.

In acelasi timp îi rog pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare să aibă în vedere faptul că această zonă naturală trebuie protejată si conservată  pentru copiii si nepoții noștri!

Viorel Ivanciu,Viceprimar: Protejarea mediului este de o importanță extrem de mare în zilele noastre. Trebuie să ne gândim atât la noi, cât şi la nevoile viitoarelor generaţii. Pentru că acum avem posibilitatea de a schimba modul în care utilizăm resursele naturale, este momentul să ne punem cu toții întrebarea: „Ce putem face pentru a proteja mediul înconjurător?”

Noi ne-am unit eforturile azi pentru a da un răspuns la această întrebare.

Protecția și îngrijirea mediului sunt o constantă a activității administrației locale călărășene In același timp parteneriatul intre  administrație și cetățeni este cheia dezvoltării durabile a orașului. Cred in puterea exemplului și de aceea particip și sprijin acțiunile de parteneriat cetățeni administrație și orice inițiativă cetățenească. Am convingerea ca acțiunea de azi, parteneriatul cu doamna profesor Puran și Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Dunărea de Jos este un bun exemplu   pentru grija și preocuparea pe care trebuie să o avem toți pentru mediu.

Valentin Deculescu, administrator public : Asigurarea unei calităţi corespunzătoare a mediului, protejarea lui – ca necesitate supravieţuirii şi progresului – reprezintă o problema de interes major şi certă actualitate pentru evoluţia socială. În acest sens, se impune păstrarea calităţii mediului, diminuarea efectelor negative ale activităţii umane  cu implicaţii asupra acestuia.

Protecţia mediului este o problemă majoră a ultimului deceniu dezbătută la nivel mondial.Conservarea funcţiilor igienico-sanitare, recreativă şi estetică ale elementelor componente ale mediului natural constituie garanţia unei dezvoltări continue și sănătoase și pentru noi călărășenii.

Neagu Rodica, prof. -Director Școala Gimnazială Carol I : Un mediu înconjurător sănătos este esențial pentru ca viața pe pământ să fie posibilă. Fiecare dintre noi contribuim câte puțin la păstrarea mediului înconjurător, de aceea e bine să știi care sunt lucrurile simple, dar de efect, pe care le poți face în fiecare zi pentru salvarea planetei.

Scopul?

Dezvoltarea unor comunități active de elevi care promovează protejarea  mediului și, implicit, formarea unei generații de adulți responsabili și implicați.

Un mediu înconjurător sănătos este și rezultatul educației și comportamentului nostru  al fiecăruia dintre noi. Cu atât mai important este pentru noi cadrele didactice care avem responsabilități sporite. Educația ecologică, face parte din educația pentru viață. Am participat azi mai mulți profesori  completând astfel educația de la catedră cu puterea  a exemplului  foarte practic și eficient.

A consemnat

Nelu Bălașa

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână