Evenimente

Vasile Iliuță,Grama Eduard,Victor Sandu,Nuțu Marcel – VOI sunteți răspunzători pentru că Ecoaqua nu a mai fost invitată să semneze proiectul de 250 milioane de euro!

Pe 28 iulie 2020 era programat să se semneze contractul de 250 milioane de euro pentru finanțarea proiectului Ecoaqua.Contractul pentru finanțarea proiectului Ecoaqua de 250 milioane de euro  nu a fost semnat.

La data programării mai erau de finalizat proceduri și cerințe ale Autorității de Mediu pe care le-a solicitat operatoruli reginal Ecoaqua și pentru care,factorii responsabili  trebuiau să depună diligențele necesare.

Un proiect la care conducerea legitimă a Ecoaqua cu specialiștii și cu firma de consultanță au muncit mai bine de 6 ani pentru a aduce compania și proiectul în stare de eligibilitate.

De două luni și jumătate  trubulențele create de Iliuță Vasile,Grama Edurad,Victor Sandu și Nuțu Marcel , destabilizarea instituțională a Ecoaqua și încercările de a scoate din joc ADI Ecoaqua , instituirea în fapt,a unei conduceri neligitime , incompetente , habarniste și voluntariste , iresponsabile  au creat o stare în care  Ecoaqua să nu fie pregătită pentru semnarea acestui contract.

Așa cum declara Constantin Neacșu,Director General Ecoaqua Călărași  conducerea legitimă a Ecoaqua  a fost înlocuită în fapt  , illegal și abuziv, de un grup infracțional organizat coordonat de condamnatul penal Eduard Grama și cu susținerea și binecuvântarea președinteluiu consiliului județean Vasile Iliuță.

Vasile Iliuță,Grama Eduard,Victor Sandu,Nuțu Marcel  – VOI sunteți răspunzători pentru că Ecoaqua nu a mai fost invitată să semneze proiectul de 250 milioane de euro???

Nesemnarea contractului pentru finanțarea proiectului Ecoaqua de 250 milioane de euro  este rezultatul al incompetenței și lipsei de răspundere al grupării Vasile Iliuță, Eduard Grama ,Victor Sandu,Marcel Nuțu și al acoliților lor pentru care trebuie să răspundă în fața opiniei publice și a organelor în drept.

Cauze:

*Nu au răspuns in termen și profesionist solicitărilor Autorității de  Management și Jaspers (firma de consultanta angajată de guvernul României și agreată de UE pentru certificare acțiunilor și demersurilor în scrierea și implemenratea proiectului.

*In loc să se ocupe pentru a răspunde sollicitărilor s-au ocupat să dea afara oamenii care au muncit pentru acest proiect.

*Compania a luat-o la vale d.p.d.v. financiar și se duce de râpă.  Ecoaqua este pe pierderi după 6 luni , prima dată în existențs ei  când se întâmplă ca după 6 luni să fie pe pierderi.

*Au creat instabilitate instituțională și neîncredere.   

*Conducerea nelegitimă,ilegală și abuzivă, grupul infracțional organizat coordonat de condamnatul penal Eduard Grama și cu susținerea și binecuvântarea președintelui consiliului județean Vasile Iliuță, nu s-au deranjat nici măcar de aparențele legalității să aibă semnătură în bancă și să reprezinte legal compania pentru a semna…și atunci cum puteau să semneze?

 

Nelu Bălașa

 

  Exclusiv pentru Argument:Comentarii ale Directorului Cezar Neagu-singurul care în drept(conform registrului comerțului) poate reprezenta legal Ecoaqua, la aflarea veștii că nu a fost semnat contractual pentru finanțarea:

Proiect pentru dezvoltarea infrastructurii de apa in jud Calarasi si Ialomita pe POIM (program operational infrastructura mare)

Impreuna cu ministrul Fondurilor Europene dl Marcel Bolos in cursul Videoconferintei desfasurata in luna aprilie am stabilit ca, avand in vedere stadiul documentatiei( SF + caiete de sarcini), semanarea contractului de finantare sa se programeze pe data de 28 iulie 2020. De comun acord am convenit ca este timp suficient pentru finalizarea documentatiei pana la data respectiva.

Acest proiect de peste 260 mil euro este adresat comunitatilor din cele 2 judete Calarasi  si Ialomita care au aderat la ADI si care erau prinse in proiect. Mai exact 6 comunitati urbane, 3 municipii Calarasi, Oltenita, Urziceni -3 orase Fundulea , Lehliu Gara, Budesti si 26 comune(19 din jud Calarasi si 7 din Ialomita).

S-a muncit la acest proiect vreme de 6 ani trecand peste multe obstacole cu o echipa de aprox 10 salariati ai UIP(unitatea de implementare Proiect) dar si cu foarte multi din ceilalti salariati ai Sucursalelor si ai entitatii centrale, punand la dispozitia consultantului date necesare intocmirii documentatiilor. S-au intampinat greutati in special in asigurarea terenurilor si a “piedicilor “ puse de cei care ar fi trebuit sa fie alaturi de Ecoaqua pentru a finaliza acest proiect. 260 mil euro in infrastructura celor 33 de localitati , peste 200000 de locuitori beneficiari .

Priectul, intocmit conform reglementarilor UE, prevede alimentarea cu apa potabila a localitatilor cu minimum 50 de locuitori si realizare de retele canalizare pentru localitatile de peste 2000 de locuitori. Deasemenea trebuia sa duca la realizarea acestora cu costuri care sa nu depaseasca 1000 euro/ locuitor pentru alimentarea cu apa si 2000 euro/locuitor pentru canalizare epurare. Costurile , generate de faptul ca sursele de apa subterana din zona Baraganului sunt foarte incarcate chimic si tratarea acestora este costisitoare fapt pentru care s-au cautat cele mai bune solutii tehnice , iar populatia celor doua judete este destul de mica si imprastiata geographic, suma finala a ajuns la 260 mil euro. Trebuie spus ca, conform datelor stabilite de MFE AM(ministerul fondurilor europene-autoritatea de management) necesarul de investitii pentru finalizarea tuturor problemelor legate de apa/canal ar fi de peste 600mil euro. Toata aceasta activitate se bazeaza pe un “aranjament institutional” legiferat conform legislatiei europene si care are la baza 3 piloni si anume:

                -Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Ecoaqua la care au aderat pana in acest moment 38  de UAT-uri

                -Compania de apa (Operator Regional) Ecoaqua

                -si Contractul de delegare

Asociatia are rol de autoritate tutelara si este garantul respectarii principiilor si regulilor stabilite prin legile aferente( 241, 51, 109 etc) legi ce reglementeaza delegarea serviciului operarea si accesarea investitiilor pe fonduri alocate de UE. Guvernanta corporativa trebuie sa fie regula ce defineste modul de activitate reglementat mai sus cu rol determinant al Asociatiei

Din pacate echipa care a preluat abuziv conducerea Ecoaqua a avut in acest timp alte preocupari, fara legatura cu ceea ce trebuia facut in cele 2 luni si jumatate avute la dispozitie.

Atat timp cat directorul general numit de un  CA ilegal petrece foarte putin timp cu problemele companiei de apa(max 2 zile pe saptamana si alea de la 10 la 13( la 13 mergem la masa ca suntem obositi) iar directorul tehnic, incarcat de ura si spre surpriza tuturor cu foarte putine competente, se ocupa cu destituirea directorului comercial si numirea finului pe acest post, cu schimbari de oameni competenti cu yesmeni etc, existau putine sanse ca activitatea sa se finalizeze pana in 28 iulie.

Manati de intentii evident anti Ecoaqua, inainte de semnarea contractului sub “conducerea CJ Vasile Iliuta si Grama” au subminat acest proiect si impreuna cu cei numiti ilegal in CA si conducerea executiva Sandu Victor si Nutu Marcel au facut tot ce le-a stat in putinta sa destabilizeze Ecoaqua si sa se ajunga la acest final nefericit “nesemnarea proiectului”. Se va amana cu ani buni realizarea acestor investitii si cetatenii  vor simtii mai mult ca oricand lipsa apei,a  apei de calitate sau a canalizarii. Toate semnalele transmise catre CJ si Primarii de-a lungul anilor(presedintelui CJ Vasile Iliuta, primarilor Tone Petre, Nae Sinel, Dorobantu Dorel) pentru rezolvarea problemelor s-au lovit de indiferenta si de reaua vointa a celor de mai sus.

Se incearca eludarea regulilor impuse de UE si asumate de altfel si de UAT-urile actionare in Ecoaqua,prin Hotarari de CJ si respectiv de CL la data infiintarii Companiei de apa reguli cuprinse in ACTUL CONSTITUTIV, reguli ce consfintesc statutul asociatiei de autoritate tutelara si fara de care nu se poate lua nici o hotarare majora ce ar periclita buna functionare, ce ar pune in pericol “aranjamentul institutional” ar eluda regulile de buna guvernanta corporativa si ar vaduvi UAT-urile ce nu fac parte din actionariatul Ecoaqua de asi putea exprima pozitia in raport cu dezvoltarea serviciului de care ele beneficiaza sau vor beneficia. Modificarile pe care incearca sa le promoveze cei 5(Iliuta prin reprezentantul Grama si primarii de la Oltenita , Budesti , Fundulea si Lehliu Gara)  prin incercarea de schimbare a actului constitutiv si al statutului Ecoaqua ar reduce la minim rolul asociatiei si practic cei  5 ar hotara pentru ceilalti 33 fara ca acestia sa poata sa-si expuna si sa-si sustina opiniile.

Pentru conducerea executiva abuziv si ilegal numita, pentru CA-ul interimar la fel abuziv si illegal numit,( pentru faptul ca au ratat semnarea contractului de finantare dar nu numai) nu exista decat un singur lucru demn(daca pentru ei exista cuvantul demn) demisia de indata si lasarea celor competenti sa conduca Ecoaqua. Dl Neagu a atras atentia inca din data de 13 mai ca actiunea demarata va avea ca efect nesemnarea acestui contract de finantare si in mod normal aceste personaje trebuie trase la raspundere.

Ecoaqua se afla intr-un mare pericol. Nemaiocupandu-se nimeni de nimic, salariatii sunt terorizati, asteapta sa fie schimbati sau dati afara, nimeni nu mai face nimic , incasarile s-au diminuat simtitor. Acum cu Pandemia trebuiau luate masuri drastice de mentinere a nivelului incasarilor, programele de tot felul aflate in programul de activitate aprobat de altfel de CA si AGA, au fost abandonate fara a fi inlocuite cu altele “poate” mai bune, salariatii “nealiniati” terorizati( si cu ajutorul unor cozi de topor), mutate in alte activitati si fortati sa plece. Si vorbim si de personal fara functii(soferi, secretare,muncitori etc)(au indraznit sa nu fie de acord cu abuzurile). Pe 6 luni Ecoaqua inregistreaza pierderi si este greu de crezut ca pana la sfarsitul anului se va putea redresa situatia. Evident ca se va ajunge la imposibilitatea achitarii salariilor , a energiei electrice, a reactivilor necesari tratarii apei, a obligatiilor bugetare(impozite TVA etc), a cheltuielilor pentru protectia impotriva COVID etc. Ce au de gand acesti oameni evident rau intentionati cu Compania de apa companie de utilitate publica.

Din cate am aflat programele de mentenanta s-au abandonat(evident din lipsa banilor dar in special din indiferenta cu care sunt tratate problemele) programele de reducere a pierderilor deasemenea( de altfel dir gen si dir tehnic par a nu intelege mare lucru din aceasta activitate; au alte treburi cum am zis cu vanatoarea salariatilor indezirabili). In schimb s-au gasit bani pentru angajare a unei firme de paza, si nu paza uzinei de apa ci a sediului. De cine sunt aparati acesti “conducatori” de este nevoie de firma de paza. Angajarea s-a facut in ziua alungarii dlui Neagu. Ar fi interesant de vazut ce legislatie s-a respectat la achizitia acestui serviciu(in cateva ore) si cum si de cine au fost fortati salariatii sa faca achizitia sis a semneze contractual. Sume alocate in buget la acea data nu erau si din cate stiu eu si pentru un top de hartie de achizitionat procedura tot lua cateva zile macar.

Revenind . Acest proiect major  de peste 260 milioane de euro(doar investitia in  Combinatul Siderurgic a fost mai mare) presupunea deasemenea si o echipa de Implementare a proiectului de aprox 30 de profesionisti a carei finantare trebuie sustinuta de Ecoaqua. De la inceput s-a stabilit ca finantarea UIP-ului sa se faca din fonduri alocate de cele 7 UAT-uri actionare fapt pentru care s-au emis hotarari de CL-uri pentru cresterea capitalului social si dirijarea sumelor respective catre aceasta activitate. Cu toate interventiile facute termenele legale de virare a banilor nu s-au respectat, 3 UAT-uri Oltenita in special dar si Budesti si Fundulea, inregistrand restante, dupa 4 ani de la emiterea acelor hotarari mult peste termenul legal de virare a sumelor. Probabil ca planurile de destabilizare a Ecoaqua au fost gandite de la inceput de Iliuta si comp.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână