Anunţuri/Comunicate

Grupul pentru Transparență Decizională:Vrem să încurajăm dezvoltarea societății civile din Călărași

Grupul pentru Transparență Decizională este o mișcare a celor care cred în schimbare prin lobby și advocacy și vă invită să fiți parte la schimbare! Să creăm oportunități reale de a genera schimbarea împreună!

Vrem să încurajăm dezvoltare societății civile în creșterea capacității de a genera schimbarea orientărilor politice ale societății, permițând cetățenilor să participe mai activ la realizarea obiectivelor și totodată, punându-le la dispoziție canale structurate pentru reacții,critici și proteste.

GTD îsi propune să pregătească cetățenii și autoritățile publice pentru dezbaterea priorităților de interes general, prin agregarea forțelor comunitare spre o creștere a calității acțiunii civice și creșterii calității deciziilor publice, să pregătească societatea civilă şi decidenţii politici, în asumarea deciziilor prin negociere şi dialog social.

GTD va sprijini și accelera accesul tuturor celor interesați, activi și implicați în procesul decizional public din Călărași, într-un mod susținut și cu rezultate.

GTD își asumă sarcina de a atrage atentia factorilor decidenti asupra necesității și utilității implementarii Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, și Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public,implicit prin prisma adaptării practicilor din instituțiile publice din Călărași la cele existente în statele membre ale Uniunii Europene.

http://www.argumentpress.ro/wp-content/uploads/2019/01/nelu-balasa-Copy.jpg

GTD își asumă crearea unei platforme de lucru si dezbatere ,stimulare si  institutionalizare a societatii civile in Calarasi pe temele principale si instrumentele legale  aferente:

1.Exercitarea libertatii de acces la informatiile de interes public: Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public

2.Implicarea in procesul de luare a deciziilor publice: Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica

3.Rezolvarea problemelor comunitatilor prin intermediul ONG-urilor: Ordonanta nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii

4.Influentarea politicilor publice din interiorul lumii politice: Legea nr. 14/2003 a partidelor politice

5.Desfasurarea de munca voluntara in beneficiul comunitatii: Legea nr. 195/2001 – Legea voluntariatului

6Exercitarea dreptului la initiativa legislativa cetateneasca: Legea nr. 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni

7.Exercitarea libertatii de a manifesta in spatiul public: Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice

8.Protejarea cetateanului in fata abuzurilor institutiilor publice: Legea nr. 29/1990 – Legea contenciosului administrativ

9.Asumarea cetateniei: Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane

Ne propunem crearea unei culturi eficiente a consultării . O astfel de cultură ar putea fi susținută de un set de norme minimale și care să fie focalizat asupra subiectului,momentului, auditoriului și metodelor.. Normele minimale ar trebui să contribuie la stimularea reprezentării vie a organizațiilor societății civile și să structureze dialogul lor cu instituțiile.

Stimulăm promovarea unui mod de gândire în abordarea politicilor publice construit în jurul conceptelor innovative, inteligență competitivă și de excelență.

Promovăm inițierea și conceperea unei strategii de brand local capabilă să confere identitate asumată prin creșterea capabilităților participative ale cetățenilor.

Susținem viabilizarea instituțiilor consultative prin alocari sensibil majorate de resurse in favoarea societății civile,a cetățeanului neangajat politic. Micșorarea riscului perpetuării unei majorități formale fără correspondent contextual al cetățeanului care una va spune și alta va face.

Vrem să îmbunătățim controlul politicilor publice locale și participărea cetățenească în vederea dobândirii de competențe care să capete eficiență de factură strategică.

Grupul pentru Transparență Decizională vizează o mobilizare strategică a societății din Călărași pentru schimbarea paradigmei dezvoltării locale,pentru depășirea subdezvoltării,pentru emancipare economică,socială și culturală.

Nelu Balasa

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână