Anunţuri/Comunicate

Dragoș -Vodă-Primarul,Prefectul și Președintele Consiliului Județean: Școala nu are culoare politică

Un eveniment deosebit și foarte rar,în administrația județului Călărași din ultimul timp, s-a întâmplat  în comuna Dragoș Vodă. Primarul Ion Radu Aurel prin eforturi și o preocupare responsabilă   a reușit să sensibilizeze   oficiialii județului Prefectul Valentin Barbu și președintele Consiliului Județean Vasile Iliuță pentru pentru rezolvarea unei situații  deosebite în comuna Dragoș Vodă.

Un campus școlar, provizoriu a fost deschis astăzi în localitatea Dragoș Vodă pentru a le asigura elevilor cursurile școlare. Cele 11 module vor înlocui pentru moment activitatea școlară din comună.

270 de școlari din Dragoș Vodă au început azi, fizic, școala în 11 module provizorii achiziționate de Consiliul Județean Călărași.

O situație specială, școala localității aflându-se în reabilitare cu fonduri aparținând Programului Operațional Regional, ADR Sud Muntenia.

Astăzi am inaugurat campusul școlar unde implicarea comunității și a domnului primar Radu Ionel Aurel au fost decisive.

Termenul de finalizare a investiției, (grădiniță, școală și sală de sport) este anul 2023, valoarea fiind de 2 milioane de euro”, a spus Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași.

După finalizarea școlii, terenul pe care sunt amplasate modulele va deveni parc. Constructorul ne-a promis că lucrările de reabilitare la școală vor fi finalizate cu 6 luni înainte de termen. Până atunci am găsit această soluție provizorie. După ce vom muta elevii în noua școală, aceste module care aparțin primăriei Dragoș Vodă vor deveni locuințe sociale iar terenul va fi transformat în parc. Le mulțumesc autorităților pentru implicare și sprijin în acest sens“, a afirmat Ion Radu Aurel, primarul din Dragoș Vodă la inaugurarea care a avut loc astăzi.

La acest eveniment au participat, președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, vicepreședintele CJ, Ion Samoilă, deputatul PSD Călărași, Constantin Bîrcă, Prefectul, Valentin Barbu și primarul Ion Radu Aurel.

Ion Radu Aurel-Primarul comunei Dragoș Vodă: “Am achiziționat 11 containere, cu tot cu toalete. Sunt două containere unite, pentru că la o grupă de clasă cu 25 de copii trebuie să ai minimum 40 de metri pătrați. Într-un singur container, nu puteam să asigurăm spațiul necesar, așa că am unit două containere.

2023 este termenul de finalizare pentru construcția la școală. Este o construcție foarte mare, în valoare de 2 milioane de euro.

Am proiect să construiesc primărie nouă. Ne vom muta cu salariații din primărie în aceste containere. Dacă nu, facem locuințe sociale. Această investiție nu se va pierde, iar terenul pe care l-am cumpărat va deveni parc al localității.

În curtea școlii nu aveam unde să le amplasăm din cauză că acolo este un șantier și nu e bine pentru copii să stea pe lângă muncitori, pe lângă fiare. Din cauza aceasta am hotărât cu consiliul local să cumpărăm acest teren și investiția Consiliului Județean să o facem pe acest teren.

 Se lucrează la modernizarea școlii. Săptămâna trecută, au pus acoperișul la sala de sport și au turnat placa la școala cea nouă. Deci, partea veche de școală se reabilitează. Acest proiect a fost unul integrat. Noi am ales atunci, împreună cu consultantul și proiectantul, să ridicăm o școală nouă, să o reabilităm, ca să putem obține și dotări.

 Niciodată o comunitate nu o să aibă bani să doteze o școală.

 Constructorul ne-a promis că va finalize școala cu cel puțin 6 luni mai devreme. Totul depinde acum de banii care se vor aloca pentru acest proiect. Prețurile materialelor de construcție au crescut foarte mult, prețurile de cost au crescut și ele. Ni s-au cerut clarificări, le-am dat, asteptăm acum să vedem ce sume ni se vor acorda. Dacă ni se vor acorda, fără niciun fel de problemă, se va termina școala. Această școală va fi unică în România.

Vreau să le mulțumesc domnului prefect și domnului președinte al Consiliului Județean că au dat dovadă de maturitate politică. S-au așezat la masă și au găsit modul de a finanța această lucrare într-un timp atât de scurt și au găsit modalitatea în care copiii din această localitate să înceapă școala. Avem o altă școală în construcție, școala unde au învățat copiii, o parte s-a dărâmat și se construiește alta nouă, dar se construiește și o grădiniță

Lucian Trică –Directorul școlii: “Copiii sunt organizați în două schimburi: schimbul 1, învățământ primar cu 9 clase și schimbul 2, de după-amiază, cu 6 clase de învățământ gimnazial. Pe această cale, aș vrea și eu să mulțumesc autorităților, fără de care efortul nostru ar fi fost în zadar și aș menționa aici Prefectura Călărași, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean, dar la fel de tare aș vrea să mulțumesc și echipei pe care o coordonez, cu care am pus umărul să utilăm aceste containere. A fost foarte multă muncă. Două săptămâni am muncit în continuu pentru a le echipa corespunzător pentru copii și mi-ar fi plăcut foarte mult să simțiți dimineață, la ora 8:00, bucuria și emoția de pe chipul copiilor când au deschis ușile containerelor. A fost o emoție profundă. Au fost foarte dezamăgiți copiii, pe 13 septembrie, când am fost nevoiți să îi anunțăm că vom învăța online pentru o perioadă de 3 săptămâni și acum, când s-au revăzut, bucuria a fost maximă și pentru copii, dar și pentru colegi. Ne dorim din tot sufletul să rămânem în această formulă, să învățăm fizic, pentru că învățământul online are limitele lui pe care le cunoaștem cu toții. Copiii au nevoie să socializeze”

Vasile Iliuță-Președintele Consiliului Județean : “Ca reprezentant al guvernului, domnule prefect, vă mulțumim că sunteți în comuna Dragoș Vodă. Ca urmare a hotărârii pe care ați luat-o la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență, noi, Consiliul Județean, am pus la dispoziție sumele necesare organizării de urgență a unui campus compus din aceste containere pentru ținerea cursurilor. Ele au fost realizate într-un timp record. Cred că este o realizare a echipei dumneavoastră, domnule prefect, și a echipei primarului, că putem ca împreună să facem lucrurile să funcționeze în normalitate”  

Valentin Barbu-Prefectul județului CălărașiȘcoala nu are culoare politică, asta să fie clar. Prin ceea ce s-a întâmplat astăzi, aici, demonstrăm, încă o dată, acest lucru. Nu e firesc să aibă culoare politică. Vreau să îl felicit, în primul rând, pe domnul primar, pentru implicare. În momentul în care a venit la mine, în cursul lunii iunie, am luat act de situația excepțională creată în comuna Dragoș Vodă. Nimeni nu a dorit lucrul acesta, evident, dar ținând cont că școala e în curs de reabilitare, s-a creat această situație pe care în cursul lunii iunie am început să o rezolvăm. Și am rezolvat-o. Trebuie să mulțumesc și Consiliului Județean, care s-a implicat în acest demers, iar ca urmare a hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a pus la dispoziție fondurile necesare. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați. Normalitatea înseamnă prezență fizică din partea elevilor și a profesorilor. Eu îmi doresc, cât mai mult timp din acest an școlar, ca elevii să vină la cursuri chiar în această situație care se apropie de cea normală. Nu aveam altă variantă în acest moment, pentru că, din păcate, domnul primar nu avea unde să pună alt spațiu la dispoziție și s-a adoptat această situație, cu aceste containere. La începutul anului școlar, în urma discuției pe care am avut-o cu domnul primar, și-a asumat data de astăzi, 4 octombrie, și s-a ținut de cuvânt. Mare lucru, mulțumesc mult. Doresc elevilor și cadrelor didactice din comuna Dragoș Vodă să aibă un an școlar cu sănătate, în primul rând, și sper ca întreg anul să fie cu prezență fizică.

Constantin Bîrcă-Deputat: “Vreau să mulțumesc domnului primar Ion Radu Aurel pentru faptul că m-a invitat astăzi la deschiderea școlii în format fizic. Timp de trei săptămâni, copiii au făcut cursurile online. De asemenea, sunt extrem de bucuros pentru că dumneavoastră, domnule președinte, ați reușit să răspundeți pozitiv cererii domnului primar de a pune la dispoziție fondurile necesare pentru ca aceste containere modulare să se găsească astăzi în această locație, iar copiii să învețe fizic. Ei sunt principalii beneficiari. Avem aici și directorul școlii care cred că simte aceeași bucurie. Sunt fericit și de faptul că vedem un efort susținut atât de Consiliul Județean, prin președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, dar și prin prezența domnului prefect, Valentin Barbu, care a achesat acestei idei și împreună au reușit să facă un lucru deosebit pentru copiii localității Dragoș Vodă. De aceea, vă felicit pe toți și cred că dacă acest mod de a conlucra în echipă se va menține și pe viitor, vom avea de câștigat cu toții, atât noi, cât și dumneavoastră, locuitorii județului Călărași”  

a consemnat

Nelu Bălașa

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână