Anunţuri/Comunicate

Ce facem după infecția cu virusul SARS COV 2?! Și ce înseamnă Reabilitarea medicală post COVID-19

În contextul actual al pandemiei cu virusul SARS-CoV2, discuțiile se axează pe metodele de prevenție și de tratament ale bolii, dar se vorbește mai puțin de conduita pacienților care au trecut prin această boală. Simptomele clinice ale bolii variază mult de la o persoană la alta, de la forme asimptomatice sau ușoare, la forme critice. Pacienții cu comorbidități precum obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, sunt predispuși  la a dezvolta forme grave de boală, dar nu este o regula, astfel încât, există și pacienți tineri, fără alte afecțiuni cunoscute, care au dezvoltat forme severe cu necesitatea internării în secții de terapie intensivă.

Infecția cu virusul SARS-CoV2 este o boală complexă, multisistemică cu afectare în special pulmonara, dar care poate evolua spre disfuncție multiplă de organe și care poate lăsa sechele complexe (respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice) determinând dizabilitate si scăderea calității vieții.

Pacienții cu forme severe de boală necesită ventilație mecanică și sedare cu imobilizare prelungită, care determină un sindrom de decondiționare complex: respirator, musculoscheletal, cardiovascular, renal care trebuie evaluat si contracarat în momentul optim pentru a maximiza șansele de reabilitare și a oferi pacientului o calitate a vieții cât mai apropiată de normalul său.

Reabilitarea medicală a pacienților vizează toate deficitele cauzate de boala și de imobilizarea prelungită, fiind centrată pe reabilitarea funcției respiratorii. Tratamentul se bazează pe evaluare inițială, complexa, care determină tipul de intervenții de reabilitare medicala si intensitatea lor și pe evaluările periodice, care dictează progresia programului terapeutic individualizat.

Aplicarea programelor de reabilitare medicala se face de către echipa multiprofesională de reabilitare medicală (care include, alături de medicul de sprcialitate, fizioterapeuți, asistente medicale, terapeut ocupațional, psiholog, nutriționist), iar strategia de îngrijire pe termen mediu și lung a acestor pacienți implică o bună colaborare în echipe multidisciplinare (medic de reabilitare medicală, pneumolog, infecționist, cardiolog, neurolog, diabetolog, medic de familie), în funcție de sechelele bolii si complexitatea acestora.

Un loc important în acest program individualizat de reabilitare medicală îl ocupă nutriția; pacienții care au trecut prin boală au un necesar crescut de proteine, care poate fi asigurat de o alimentație echilibrată (ouă fierte – mai ales albușul, carne slabă- fiartă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi). Se pot adăuga și suplimente alimentare cu proteine sau aminoacizi. Alimentația trebuie sa fie bogata și în vitamine,  asigurate, de asemenea, din alimentație (legume fierte, fructe) sau din suplimente alimentare.

Programul terapeutic individualizat de reabilitare medicală cuprinde, așa cum este prevăzut de ghidurile și protocoalele medicale existente, intervenții de reabilitare respiratorie, cardiacă, musculoscheletală, neurologică etc, în funcție de afectarea inițială indusă de boală și de sechelele acesteia; pot fi folosiți diverși agenți terapeutici: medicamentoși, agenți fizici (câmpuri electrice și electromagnetice, agenți termici, mecanici etc), exerciții fizice terapeutice, în combinații și la intensități stabilite de medicul de reabilitare medicală. Durata unui program de reabilitare medicala post COVID-19 este variabilă, depinzând de gravitatea bolii inițiale. Sunt pacienți care nu mai pot merge, nu își mai pot asigura îngrijirea minimală pentru igiena personala sau pentru alimentație; pentru aceste cazuri, refacerea funcționalității poate dura luni de zile și necesită îndrumare și supraveghere de specialitate pe termen lung.

În concluzie, reabilitarea medicala a pacienților care au trecut prin infecția cu virusul COVID-19, este una complexă, care necesită echipe multiprofesionale și multidisciplinare, care trebuie atent monitorizată de medicul de reabilitare medicală, dar care, executată corect, poate readuce pacientului o calitate a vieții cât mai aproape de normalul său.

Dr.Claudia-Gabriela Potcovaru
Medic rezident- în specialitatea Medicină Fizică și de Reabilitare

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână