Anunţuri/Comunicate

Dan Motreanu:Comisia Europeană propune măsuri pentru a îmbunătăți protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului împotriva procedurilor judiciare abuzive.

Procesele strategice împotriva mobilizării publice, cunoscute sub prescurtarea SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation), reprezintă o formă specială de hărțuire utilizată în principal împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului. Astfel de acțiuni sunt menite să îi reducă la tăcere pe critici, prin procese costisitoare.

De exemplu, jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia se confrunta cu peste 40 de procese în momentul asasinării sale în 2017, 19 dintre acestea fiind inițiate de un om de afaceri, pentru o singură postare.

Directiva propusă prevede că judecătorii vor putea să respingă rapid acțiunile vădit nefondate introduse împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului. Într-o astfel de situație, sarcina probei îi va reveni reclamantului, adică acesta va trebui să dovedească instanței că acțiunea sa nu este în mod vădit nefondată.

În cazul în care o cauză este respinsă ca abuzivă, reclamantul va suporta toate cheltuielile, inclusiv onorariile avocaților persoanei chemate în judecată.

Persoana care este ținta unei acțiuni SLAPP va avea dreptul de a solicita și de a obține despăgubiri integrale pentru daunele materiale și imateriale suferite. Pentru a împiedica reclamanții să inițieze proceduri judiciare abuzive, instanțele vor putea impune sancțiuni disuasive celor care inițiază astfel de cauze.

Statele membre ar trebui să refuze recunoașterea unei hotărâri pronunțate într-o țară din afara UE împotriva unei persoane cu domiciliul pe teritoriul unui stat membru, în cazul în care se consideră că procedurile sunt vădit nefondate sau abuzive în temeiul legislației statului membru.

Comisia Europeană adoptă o recomandare complementară pentru a încuraja statele membre să își alinieze normele naționale la legislația UE propusă. ”Într-o democraţie, averea şi puterea nu pot oferi nimănui un avantaj în dauna adevărului.

Contribuim la protejarea celor care îşi asumă riscuri şi se exprimă atunci când este în joc interesul public”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

În Planul de acțiune pentru democrația europeană, adoptat în decembrie 2020, s-au anunțat o serie de inițiative menite să sprijine și să garanteze libertatea și pluralismul mass-mediei.

În acest context, Comisia a prezentat, în septembrie 2021, prima sa recomandare adresată statelor membre privind siguranța jurnaliștilor.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână