Uncategorized

PROGRAMUL LEADER IN ROMANIA ,DIN NOU IN CHINURILE FACERII

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Comisiei  Europene principalele raspunsuri de clarificare privitoare la finantarile care vor fi acordate prin intermediul  Planului National Strategic(PNS).Intr-o interventie de acum aproximativ  2  saptamani  Ministerul Agriculturii a afirmat ca se astepta, ca in cursul lunii octombrie  sa fie primita si o reactive din partea DG AGRI privitor la propunerile Romaniei.

Dupa cum s-a aratat in comunicarile anterioare,Romania a transmis modificari substantiale ale Programului LEADER in viitorul PNS. Aceste modificari vizeaza in primul rand excluderea  din   viitoarele  Strategii de Dezvoltare Locala (SDL),ale microregiunilor implementate de G.A.L.-uri,a tipurilor de interventii (servicii si investitii) care sunt finantate prin alte masuri din PNS.Nu  revin asupra elementelor care au stat la baza noii orientari a Comisiei Europene si AM PNDR(fiindca aici ar fi trebui insistat asupra Auditului Curtii Europene de Conturi, privind implementarea programului LEADER   in ultimii 10ani)  si a altor elemente  care au influentat asemenea initiative.

Doresc doar sa semnalez  modificarile propuse care pot schimba definitoriu activitatea GAL-urilor in perspectiva  ,pe noi  coordonate  care pot denature  total  activitatea acestora in perspectiva.

In anumite GAL-uri care activeaza in tara ,si nu putine ,au fost resimtita permanent amenintarea interdictiei de a replica masuri din PNDR,amenintari care pana la urma nu s-au adeverit.

De  data aceasta insa ,situatia este semnificativ diferita si pericolul este mai clar .In clarificarile pe care Romania le-a transmis COM.pentru fisa LEADER, se precizeaza explicit ca viitoarele  GAL-uri nu vor mai putea finanta actiuni legate de instalarea tinerilor fermieri ,ferme mici,investitii dedicate Administratiei Publice Locale,etc, in cazul in care acestea sunt finantate si in cadrul PNS,etc.

Aceste precizari nu pot fi comparate cu dispozitiile actualei Masuri 19 care sunt mai relaxate  in ceea ce priveste posibilitatea de interventie prin intermediul  SDL.

Analizand acesti  factori GAL—ul  Valea Mostistei, atrage atentia ca ,viitoarea Fisa LEADER va restrictiona ,cel putin intr-o anumita masura interventiile actuale ale acestuia .Va depinde insa foarete mult de felul in care aceste restrictii se vor extinde si felul in care vor fi aplicate de AM PNDRsi AFIR.

Daca interdictia  va viza pana la urma toate activitatille care sunt prevazute in PNS,atunci situatia ar putea deveni critica pentru GAL ,raportandu-ne la orizontul de asteptare existent in  teritoriu .GAL-ul  va avea un portofoliu restrains de interventie ,gestionand doar proiecte atipice si proiecte de cooperare in valoare de 500 mii EU.

La  initiativa FNGAL ,vom   adopta  scris o pozitie care sa exprime dezacordul  cu  aceste modificari ,in sensul ca , asigurarea unui echilibru si a unei complementaritati  intre interventii (masuri) este de natua a genera o dezvoltare locala eficienta  si echilibrata.

GHEDZIRA NICOLAE

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână