Anunţuri/Comunicate

˶November pain”-expoziție

˶November pain”, zâmbete și grimase, la Biblioteca Județeană din Călărași Expoziția deschisă în data de 17 noiembrie la Biblioteca Județeană din Călărași a adus pe simeze cinci pasionați de caricatură și desen umoristic, prieteni care au expus împreună de nenumărate ori, foarte diferiți în expresie.

Jimmy Stănescu iubește linia pe care o modelează cu multă plasticitate, creionul fiind instrumentul perfect pentru a exagera sau minimaliza trăsături care definesc modelele sale. Tușul, pastelul și cărbunele se alătură experiementelor sale, redând cu ajutorul lor, figurile caricaturizate ale lui Alfred Hitchkook, Chaplin, , Robert De Niro, Simona Halep, Volodimir Zelenski, Vladimir Putin, I.L Caragiale, Monalisa, Sofia Loren, Ozzy Osbourne etc., astfel cuprinzând în evocările sale, personalități din lumea filmului, literaturii, politicii… Jimmy Stănescu este un iscoditor al chipului uman și are capacitatea de a descifra accentele notabile și amănuntele specifice actului de a caricaturiza.

Florian Vâlsan se află la limita dintre portretul umoristic și caricatură. Un desenator de talent, cu o viziune particulară asupra modului de a exprima personalitatea evocată, desenele realizate se bazează pe formele faciale încărcate de o culoare epatantă, cu note de tridimensional, care definesc fără dubii subiectul. Sculptorul Mihai Marcu, pictorii Corneliu Baba, Valentin Tănase, Horia Cristina, Victor Grigore, Eugen Raportoru, jurnalistul Andrei Știrbu, scriitorul Gabriel Liiceanu sunt redați în pastel, tendința de picturalitate și materialitate a anatomiei faciale atrăgând atenția asupra personalitărților dominate de o anumită bonomie. În fiecare imagine se simte greutatea tonalităților care vorbesc despre un artist priceput, cu dexterități în a reda amplificând sau reducând segmentele distingtive ale feței, păstrând exagerările în notele respetului pentru personaj.

Exotice sunt și abordările Petronellei Milea, care folosește o linie foarte fină, analiza ei fiind realizată într-un stil caracteristic. Gestul descrierii personalităților selectate din arealul public este sigur, încărcat de zâmbete și de impact prin plasticitate. Stela Popescu, I.L. Caragiale, Volodimir Zelenski, Barbara Streisand, Mihai Eminescu, Radu Beligan, Elisabeta a II-a a Marii Britanii, au fost realizate cu mult umor, Petronella Milea reușind să le pătrundă și în caracter, dar să redea și aspectele exterioare, definitorii. Detalii vestimentare completează caricaturile pentru care tonalitățile dominante sunt alese cu grijă. Atentă în execuție și adaptându-se imediat sibiectului, aceasta este foarte interesantă prin stilul desenului său.

Imaginile umoristice ale lui Cornel Ursu-Dobrogea impun tehnici mixte în spațiul bidimensional. Insoțite întotdeauna de adnotări de tot râsu-plânsu, acestea sunt ancorate în situații privind lumea în care trăim, Cornel Ursu-Dobrogea fiind mereu pe fază la derapajele societăți contemporane. De multe ori, privește cu autoironie propria existență, determinată de întâmplări din jurul său, pamfletele vizuale pe care le realizează punând pe gânduri privitorul, chiar dacă zâmbetul din colțul gurii este uneori unul amar. Un personaj plin de umor, însuși artistul încearcă să depășească probelemele aduse în discuție în compozițiile sale, atât de explicite și cu referințe directe la comportamente dezamăgitoare, reflectând momentele pe care le traversăm. Cuvintele sunt intenționat asociate cu trimiteri spre persoane cunoscute și medii politice, împrejurările care îl inspiră pe Cornel Ursu- Dobrogea fiind numeroase.

Mihai Gabriel Boboc, pamfletar care a debutat la revista ˶Urzica”, este adeptul textelor umoristice insoțite de imagine, inspirate din cotidian. Ochiul său atent descifrează gesturi, atitudini pline de umor, în care se desfășoară o acțiune ce susține înscrisul. Acestea sunt scurte secvențe ale unor observații de o clipă ale realității, îmbrăcate în mantia hazului și a întrebărilor. Pertinente și cu mesaj direct, par a fi scheciuri ale unor circumstanțe ce vizează actulitatea. Satira poate fi ușor descifrată, iar textul atrage atenția prin punctarea problemei. Expoziția celor cinci, merită să fie văzută, deoarece ne descrețește frunțile, făcându-ne să vedem cu umor personaje pe care le știm și situații în care ne recunoaștem.

Ana Amelia Dincă

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână