Evenimente

În căutarea Gustului de Altădată/pâine vin și bucate dobrogene

Într-o toamnă blândă, cu miros de frunze arămii și adieri proaspete de la Dunăre, m-am aventurat în căutarea gustului de altădată, la festivalul „Vinuri și Bucate Dobrogene”, ținut la restaurantul La Liman din Tulcea, între 19 și 20 octombrie 2024.

Încă de la intrare, parcă simțeam cum timpul încetinește, iar poveștile bunicilor despre sărmăluțele fierte la foc mic și pâinile aburinde, plămădite cu grijă începeau să prindă viață din nou.

În mijlocul acestui festin al amintirilor și gusturilor străvechi, Florin Matei, Matei Teodor și Ioana Zaharia de la Moara Veche

m-au întâmpinat cu zâmbete calde și cu brațele pline de făină. La atelierul său, „Pită Străbună”, Matei Florin a plămădit pâinea după tehnici tradiționale, ca pe vremuri, din grâne măcinate la moară de piatră. Copiii, cu mânuțele lor mici și curioase, au modelat aluatul, ascultând povești despre cum bunicile din Dobrogea frământau pâinea pentru întreaga familie. Fiecare pâine, rotundă și aurie, purta cu ea nu doar aroma cerealelor, ci și istoria locului.

Cu fiecare pas pe care îl făceam la acest festival, simțeam că mă apropii tot mai mult de acea Dobroge de altădată, unde bucatele și vinurile spuneau povestea unei regiuni bogate în tradiții și influențe culturale.

Din colțul bucătăriei, chef Ileana Braniște pregătea tocănițe și sărmăluțe de berbecuț, servite alături de vinuri dobrogene de la cramele Histria, Rasova, Domeniul Bogdan, Caii de la Letea(Sarica Niculițel), cu un respect profund pentru tradițiile locale. Atmosfera era întreținută de discuții pline de viață între amfitrionii festivalului, Cosmin Dragomir și Cezar Ioan. Aceștia nu doar că au adus laolaltă toate aromele Dobrogei, dar au transformat evenimentul într-un adevărat Congres al Gusturilor Locale, punând accentul pe turismul sustenabil și viitorul gastronomiei regionale.

Seara, la un pahar de vin de la Domeniul Bogdan, Valentin Ceafalău, campion mondial la degustări în orb, ne-a povestit despre vinurile Danubiano-Pontice, explicând cum terroir-ul unic al Dobrogei conferă vinurilor sale o aromă deosebită, adânc înrădăcinată în pământul și istoria regiunii. Fiecare înghițitură era o călătorie spre trecut, un omagiu adus strămoșilor care au lucrat aceste pământuri cu migală și dăruire.

În prima zi, de la ora 13:30, Ștefan Ilie, primarul Tulcei, împreună cu Alexandru Filip (OMD Tulcea) și Teodor Frolu (Muzeul Ivan Patzaichin), au dezbătut despre turismul sustenabil, sub moderarea Carmina Nițescu de la winesday.ro.

La ora 14:30, a urmat sesiunea dedicată vinurilor Danubiano-Pontice, prezentată de Valentin Ceafalău, campion mondial la degustări în orb, Oana Stan de la Domeniul Bogdan, Adrian Dolghin (Via Viticola) și Alex Dona (desprevin.ro), sub moderarea jurnalistei Diana Popescu. De la 15:30, s-a discutat despre gastronomia locală, unde au participat Adriana Sohodoleanu, chef Ileana Braniște, Matei Florin (Moara Veche) și chef Robert Voicu, cu Carmen Filote ca moderator.

Duminică, 20 octombrie, a început cu un tur pietonal al Tulcei istorice, urmat de workshop-uri interactive la La Liman: „Bucătăria Viitorului” cu chef Robert Voicu, ateliere de brânzeturi conduse de Marian Timofti și Nicolae Herțea, și „Pită Străbună” cu Matei Florin.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai cautate

To Top
ro_RORomână
en_GBEnglish (UK) ro_RORomână